Myślicie, że ciasteczka muszą być wysokokaloryczne i nieziemsko słodkie? Otóż nie! Niedawno przerobiłam przepis mojej mamy na kruche ciasteczka (głównie świąteczne). Dokonałam w nim jednak pewnych modyfikacji. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej. Zrezygnowałam też zupełnie z cukru. Zastąpiłam go miodem. Oczywiście, w tym momencie ciasto zrobiło się dość twarde i nie chciało się połączyć. Wtedy dodałam jogurtu, po jednej łyżce, aż uznałam że ciasto jest idealne. Potem na dwie godzinki do zamrażarki. Jak już się wychłodzi, to wałkujemy, wykrawamy foremkami i do piekarnika. Tam na 180 stopniach niech poleżą przez około 10 minut. Gotowe! Zamiast dekorować lukrem, rozpuść gorzką czekoladę i zrób z niej polewę, którą możesz posypać mielonymi orzechami.

Czego potrzebujesz?

1, 5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Duża łyżka miodu

Cynamon/ kawa jako aromat

2 żółtka

Pół margaryny

Jogurt naturalny

Najpierw przesiewasz przez sitko suche składniki, następnie dorzucasz żółtka, miód i posiekaną w paski margarynę. Zagniatasz, aż do połączenia składników. Reszta tak jak pisałam wyżej.

Smacznego!!