Nie wszyscy wiedzą, ze w naszym klimacie można wyhodować kiwi. W sumie nie jest to dokładnie kiwi, a aktinidia chińska. Roślina ta ma formę pnącza podobnego do winogrona. Jej plusem jest wysoka odporność na większość chorób. Równie dobrze radzi sobie z mrozami podczas polskiej zimy. Do czego można jej użyć w kuchni? W zasadzie możliwości jest bardzo wiele. Przede wszystkim jest przepyszna na surowo. Dojrzałe owoce są niesamowicie słodkie. Można też używać jej jako składnik deserów. Oczywiście oprócz galaretek, bo aktinidia podobnie jak kiwi powoduje niezastyganie żelatyny.

Bardzo ciekawy jest dżem z aktinidii chińskiej. W gruncie rzeczy jest to bardziej mus. Przygotowuje się go bez cukru żelującego, ponieważ kiwi ma właściwości samo żelujące. Później może być użyty do smarowania chleba, lub naleśników.

Jakie zalety ma aktinidia? To nieocenione źródło witaminy C. Zawiera także inne ważne dla naszego organizmu składniki mineralne – witaminę A, witaminę E, witaminę K i potas. Niszczą komórki rakowe i wspomagają działanie odtruwające naszego organizmu.