nowe mieszkania mokotów warszawa części do klimatyzacji samochodowej łódź sklep rehabilitacyjny http://forum.zazyle.pl/viewtopic.php?id=25

Naleśniki z mąki żytniej

Wiedzieliście, ze można robić naleśniki z mąki żytniej, zamiast pszennej? I to jakie! Poznajcie mój nowy przepis na pyszne naleśniczki ze szpinakiem.

Potrzebujemy:

  • 0,5 l mleka
  • Szklankę mąki żytniej
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Dwie łyżki oleju

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (najlepiej rózgową trzepaczką), tak aby nie było grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, to dosypujemy mąki. Jeżeli ciasto wydaje się Wam zbyt gęste dolejcie odrobinę mleka. Z resztą, najlepiej będzie jeżeli upieczecie jeden naleśnik i wówczas sprawdzicie czy jest taki jaki powinien być. Najlepiej smażyć na teflonowej patelni do naleśników, bo wtedy nie musimy używać oleju i danie jest bardziej dietetyczne.

 

Farsz szpinakowy:

  • Świeży lub mrożony szpinak
  • Jogurt
  • Czosnek
  • Bazylia świeża
  • Pieprz
  • Sól

Świeży szpinak siekamy, a mrożony od razu wrzucamy na patelnię. Solimy delikatnie, dodajemy pieprzu, bazylii i wyciskamy kilka ząbków czosnku. Wszystko dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po kilku minutach – w przypadku szpinaku mrożonego czekamy aż się rozpuści. Później dodajemy śmietany i mieszamy aby nie przywarło. Jeżeli farsz ma zbyt rzadką konsystencję, to dobrze go odparować.